Et yogaeventyr for børn

ET YOGAEVENTYR FOR BØRN


I ”Elvas magiske skattekiste” guides barnet gennem forskellige yogastillinger, som har en gavnlig effekt på både barnets oplevelse af sig selv og evnen til at skabe ro.  


Af Yasmine Azizghodsipour

Publiceret 23.november 2021


Marie Lind Finsterbach (f. 1989) har en kandidatgrad i pædagogisk antropologi fra Aarhus Universitet, har arbejdet som socialpædagog og underviser på pædagoguddannelsen. Marie har derudover arbejdet med børneyoga gennem flere år.  

  

I 2017 debuterede hun som forfatter med børnebogen ”Elvas magiske skattekiste” på Snepryd, der desuden også er oversat til engelsk med titlen ”River’s Magic Treasure Chest”. Her kombinerer hun sine kompetencer indenfor pædagogik og yoga. Bogen handler om Elva/River, som har mistet sin skattekiste, mens hun sov, og nu spørger hun læseren, om han eller hun har lyst til at hjælpe hende med at få den tilbage. Elva tager læseren med på et eventyr, hvor de møder forskellige udfordringer, som de sammen skal overkomme for at finde frem til den magiske skattekiste. Det gøres gennem vilde forvandlinger med yoga og meditation som omdrejningspunkt, fortæller Marie.  

 

Yoga hjælper  

Da Marie fik idéen til bogen, var det et ønske om at introducere yoga til børn gennem eventyr, og det var der nogle ganske særlige grunde til. ”For det første, får man bevægelse ind i hverdagen på en sjov måde – og det er nok det vigtigste! Det skal være sjovt at bevæge sig. For det andet så øver børn deres evne til at lytte fokuseret til en historie, der bliver brudt op af deres aktive deltagen. Det giver dem en følelse af ikke bare at være passive tilskuere men opbygger selvtillid og en dyb tro på dem selv. For det tredje er dette yogaeventyr bygget op, så det giver børnene en indsigt i, hvordan det autonome nervesystem fungerer. Ikke på teoretisk niveau, men gennem øvelserne, opfordres de til at mærke, hvordan deres krop reagerer. Børn lærer effektivt, når information bliver præsenteret på en meningsfuld måde, der gør det muligt for dem at anvende den i deres liv. Her er fantasifulde rejser, hvor de aktivt indgår i fortællingen, et helt fabelagtigt redskab”.  

  

Marie understreger, at sådan et yogaeventyr kan være vigtig for børn, især under den fysiske begrænsning der har fundet sted under coronapandemien. ”Selv de mindste klasser har periodevist siddet bag en computerskærm store dele af dagen. Her ville yogaeventyr kunne fungere som et aktivt brain break, hvor tankerne bliver ledt væk fra hverdagen, og alt hvad det indebærer. Flere undersøgelser viser, at børn i disse dage oplever en øget mistrivsel. Jeg siger ikke, at yogaeventyr kan gøre op med den mistrivsel, vi ser, men i ’Elvas magiske skattekiste’ bliver børnene introduceret til nogle redskaber, der kan hjælpe dem med at takle svære tanker og oplevelser”.   

  

Selv bruger Marie yoga som en tid til at slappe af og mærke efter, hvordan hun har det. Hun kalder det en leg, hvor hun kan give slip på alle de forventninger, der ellers kan fylde i hverdagen. Igennem det meste af sin barndom og ungdom led hun af en anorektisk sygdom, der medførte en meget begrænset kropsbevidsthed, som gjorde, at hun ikke kunne mærke, hvordan hendes krop havde det. I begyndelsen af sine 20’ere boede Marie et halvt år i Nepal, hvor hun for første gang prøvede yoga, som blev brugt i skolen og på det børnehjem, hvor hun arbejdede. Yogaen åbnede op for at lære hende noget om sin krop. Det skete ikke fra den ene dag til den anden, men gennem leg med børnene fik hun indsigt i, hvor stor betydning det havde for hendes trivsel at arbejde med kroppen. Det blev også indledningen til Maries egen personlige rejse gennem et langt behandlingsforløb. ”For mig er yoga ikke vilde posturer og perfekte kroppe – det er snarere et pusterum, hvor jeg kan få lov til at lege, og bare gøre det jeg har lyst til”, fortæller hun.  

 

Fra idé til virkelighed  

At skrive en børnebog om yogaeventyr behøver ikke at tage flere uger eller år. Det er Marie et glimrende eksempel på. Selv fortæller hun, at det måske kan lyde skørt, men hun vågnede en morgen og havde en følelse af, at hun blev nødt til at skrive bogen. Det var et behov, der lige pludselig var der, så hun satte sig foran sin computer, og fire timer senere var ”Elvas magiske skattekiste” skrevet. Som nok de fleste, der forsøger at debutere som forfatter, synes Marie, at det var helt vildt, at der var et forlag, der var interesseret i at udgive bogen. ”Udgivelsesprocessen gik over al forventning. Jeg blev ført igennem processen af dygtige redaktører, og når jeg blev udfordret, stod Britta klar med støtte. Det bedste har helt klart været at få lov til at give liv til en fortælling velvidende, at den kan hjælpe børn til at lege sig til en øget kropsbevidsthed”, fortæller Marie.  


Spring ud i det  

Det, som udgivelsen af ”Elvas magiske skattekiste” har medført for Marie, har blandt andet været muligheden for at komme ud og undervise på baggrund af bogen. Muligheden for netop at mærke hvordan børn leger sig til at være rolige. En helt fantastisk oplevelse hvis man spørger Marie. Dertil oplever hun at få at vide, at bogen også har hjulpet nogle forældre. Disse oplevelser gør, at Marie nu råder folk, der går med en forfatterspire i maven, til at springe ud i det, for den tid man har brugt på at skrive en bog er aldrig spildt. I en bogskrivningsproces giver man nemlig liv til ens tanker, og det er en helt særlig egenskab, lige meget om bogen ender med at blive udgivet eller ej, mener hun.  

  

Marie kan tillige afsløre, at hun efterhånden har en del historier skrevet ned, men om de nogensinde bliver sendt til et forlag, kan tiden kun vise. Dog kan hun ikke stoppe med at skrive børneeventyr, der fokuserer på mindfulness og yoga. Lige nu er det dog kun børnene i Maries nærmeste omgangskreds, der får glæde af dem.